Astronomie voor beginners

Een mooie heldere nachthemel bekijken vanuit je ligstoel, daar is niet veel voor nodig.

Alles wat je nodig hebt voor je eerste waarnemingen is: een verrekijker, kompas en een sterrenkaart. En natuurlijk een mooie donkere plek waar je je stoel kunt neerzetten. Het is belangrijk dat je zo min mogelijk licht in de buurt hebt, hoe donkerder hoe beter.

Een verrekijker, 8x40 is een goede basis om te beginnen en is voor een redelijk prijs te verkrijgen. En een kompas kan de meest simpele zijn.

De sterrenkaart kan je van internet afhalen.

Even over de verrekijker, de 8 staat voor de vergroting van de kijker, en de 40 voor de lensdiameter aan de voorkant. Deze lens laat het licht door, en je begrijpt wel hoe groter de lens hoe meer licht er binnenkomt. En zeker als je de sterren wilt bekijken heb je al het licht nodig wat ze uitstralen.

Het kompas heb je nodig om te bepalen waar je het noorden kunt vinden. Echter de sterrenhemel draait van Oost naar West net als de zon. Dus aan de hand van het Noorden weet je nu waar je kunt gaan zoeken naar sterren. Zonder het kompas is dat bij een heldere nachthemel makkelijk te vinden. Kijk omhoog en om je heen, zoek naar een vorm van een steelpan (zie afbeelding).

Neem nu de voorste twee sterren van de pan, ga nu 5x de afstand tussen deze twee sterren omhoog bij de pan vandaan. Je komt uit bij een kleine heldere ster, dit is de poolster en deze staat in het noorden. Dus nu kun je met de klok mee draaiend de andere windstreken vinden.

De sterrenkaart, die kun je downloaden van de diverse sites op internet, de meest gebruikte is die van www.skymaps.com. Hierop vindt je elke maand een nieuwe kaart in de vorm van een pdf bestand. Natuurlijk kunt je ook in de boekhandel of een sterrenwacht kijken of ze een sterrenatlas hebben, deze kun je jaren gebruiken. Maar je moet dan wel weten hoe het navigeren langs de nachthemel werkt. En dat wordt je later uitgelegd, maar ga eerst maar eens hiermee aan de gang.